Är det Staffan Werme som bestämmer?

Frågan är faktiskt motiverad, trots att Staffan Werme (fp) är kommunstyrelsens ordförande i Sveriges sjunde största stad (Örebro). Jag ställde nämligen nyss en fråga till Staffan om yttrandefrihetsavtal med privata entreprenörer och det är uppenbart att han inte är överens med sina kommunalrådskollegor. Han är emot sådana avtal – Rasmus Persson (c) påstår att han är för. Antingen har Staffan Werme fått ge med sig i frågan (trots att han är KS-ordförande) eller så driver inte kommunledningen någon samlad politik – utan ser sig mest som fria debattörer utan ansvar. Jag fick inga svar på detta idag, Staffan Werme vägrade svara på frågan om kommunledningen svängt. Han ägnade sig mest åt att anklaga mig för att inte vilja följa lagen (webb-tv-sändning).

Bakgrunden till frågan är den här. Socialdemokraterna har drivit den här frågan länge (tillsammans med vänsterpartiet, läs mer här) men tidigare har den högerkoalition som styr Örebro varit helt avvisande. De röstade emot våra förslag förra våren och så sent som i december avvisade Staffan Werme hela idén om att skriva in sådant i avtal med Attendo. Så här sa han till NA i december (vilket han också upprepade idag): ”Ett sådant avtal blir bara ett kraftfullt slag i luften”, ”utifrån den anställdes perspektiv kan det till och med bli ett problem om vi påstår att vi garanterar saker som vi inte kan garantera”. Jag tycker att han hade fel då, men bara en dryg månad senare hade (tydligen) kommunledningen svängt.

30/1 2008 skickade nämligen kommunalrådskansliet ut ett pressmeddelande om att ”Anställda får utökad meddelarfrihet” där kommunalrådet Rasmus Persson (c) säger: ”Örebro kommun och Attendo Care AB har sedan frågan väcktes varit överens om vad avtalet ska innehålla. Tiden fram till nu har gått åt till att undersöka de juridiska förutsättningarna för att tillskapa detta avtal.” Han fortsätter: ”Jag är mycket nöjd med det avtal som har undertecknats i dag. Vi har gett de anställda meddelande- och yttrandefrihet, samtidigt som vi inte har stört avtalet som själva upphandlingen baserar sig på.” Med andra ord: Rasmus Perssons uttalande går på tvärs med det uttalande som Kommunstyrelsens ordförande gav till NA i december. Som av en händelse skickades detta ut samma dag som kommunledningen trodde att vi skulle diskutera frågan i Kommunfullmäktige… Men det var nog en slump.

Pressmeddelandet är intressant av (åtminstone) ytterligare ett skäl, förutom att kommunledningen svängt i frågan, det lyckas ju nämligen påstå två olika saker samtidigt:
att frågan om yttrandefrihetsklausuler i avtalet diskuterats sedan i juni (Socialdemokraterna och vänsterpartiet väckte frågan om att garantera öppenhet och insyn i det nya demensboendet redan i januari 2007 men Attendo kom inte in i bilden förrän avtalet tecknades i juni 2007), och dels
att frågan om yttrandefrihetsklausuler i avtalet diskuterats sedan i december

Tyvärr finns nog bara en slutsats man kan dra: Kommunledningen är egentligen inte intresserad av att garantera yttrandefrihet för personalen, men kände sig tvungen att göra något eftersom de fick stryk i frågan (det var inte bara s och v som drev på, även facket, media och andra jagade dem). Och kommunledningen tar fortfarande inte ansvar för sina beslut, de ser sig mest som enskilda debattörer. Och det är tråkigt för Örebro (Sveriges sjunde största stad).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *